Összefüggő nyári szakmai gyakorlat

 

 

 

 

Általános tudnivalók:

 

Minden az iskolánkban tanuló, a 2016/17-es tanévben a 10. és 11. évfolyamba járó diáknak a szorgalmi időszakot követően kötelezően részt kell vennie a nyári összefüggő szakmai gyakorlaton. A gyakorlat időkerete évfolyamonként változó, a jelenlegi törvényi szabályozás alapján a következőképpen alakul:

  • 10. évfolyam után: 105 óra (napi 7 órás foglalkozással számolva ez 3 munkahét)
  • 11. évfolyam után: 140 óra (napi 7 órás foglalkozással számolva ez 4 munkahét)
  • 12. évfolyam után: 0 óra (az érettségi évében nincs előírt nyári összefüggő szakmai gyakorlat)

A fenti gyakorlati időtartamról a szakképzési törvény rendelkezik, a felsőbb évfolyamba lépés előzetes feltételeként a sikeres teljesítés kötelező.
A gyakorlat elsősorban külső gyakorlati helyszíneken történik az ágazatnak megfelelő informatikai, illetve távközlési/elektronikai  profilú cégeknél. A külső gyakorlati helyszínek kiválasztása szakmai alapon történik, de alapvetően a szülő és a diák előzetes választásán alapul. A gyakorlatát töltő diák és gondviselőjének előzetes javaslata alapján az iskola együttműködési megállapodást (EM) köt a szervezettel. Optimális esetben egy gyakorlati helyen minél több diákunk tölti gyakorlatát,ilyenkor az EM egyszerre több diák adatát is tartalmazza. A gyakorlat teljesítése a nyári – szorgalmi időszakon kívüli – hónapokban kell történjen a törvényi háttér miatt, jellegzetesen július hónapban.

A 10. és 11. évfolyamot teljesítő diákjaink számára nem tervezünk szervezni nyári gyakorlatot az iskola falain belül, egyértelmű cél hogy valós munkahelyi környezetben ismerkedjenek leendő szakmájukkal. A gyakorlatra legmegfelelőbb hely megtalálása elsősorban diák/gondviselő érdeke, a keresésben és a kapcsolatteremtésben természetesen támaszkodhatnak az iskola segítségére.

További támpontot jelent a gyakorlati helyszínek megtalálásában a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara e célra létrehozott honlapja, a www.isziir.hu címen.

 

Az alábbi táblázat tartalmazza a szűréshez alkalmazható fontosabb adatokat:

Szakképesítés: Infokommunikációs hálózatépítő és üzemeltető (54 481 03) Informatikai rendszergazda (54 481 04)
Ágazat: Távközlés – XII. (A és B osztályok) Informatika – XIII. (C és D osztályok)
Szakmacsoport: Informatika Informatika

 

A nyári összefüggő szakmai gyakorlat a diák tanulmányainak szerves részét képezi, így az alól felmentést nem lehet adni. Indokolt esetben (pl. egészségügyi okokból) igazolás alapján lehet távol maradni, de az elmaradt gyakorlati órákat a tanuló pótolni köteles még a szorgalmi időszakon kívül.

Kérjük a tisztelt szülőket és diákokat a fentiek alapján kezdjék meg az együttműködő gyakorlati helyek felkutatását, hogy mielőbb meg tudjuk kötni velük az együttműködési megállapodást. Ezzel párhuzamosan természetesen a Pataky is tárgyal több iparági szereplővel csoportos gyakorlatról azok számára, akik önállóan nem tudnak esetleg gyakorlati helyet találni maguknak.

Kérem az elektronikusan kitöltött EM-t 5 (öt) példányban személyesen leadni (diákunk) a gyakorlati oktatás-vezető irodájában. (Tanműhely, földszint.)

További kérdéseikkel forduljanak bizalommal Harangozó Attila gyakorlati oktatás-vezetőhöz a gyak@pataky.hu email címen, vagy személyesen (tanműhely épület).